Bugun...



Anız Yakmak Çevreye ve Toprağa Zarar Verir ..
Tarih: 21-06-2013 00:38:07 + -


tarım tekniğinde anız yakmak son derece yanlış olup, yakma sonucu meydana gelen zararları telafi etmek mümkün değildir.


Anız Yakmak Çevreye ve Toprağa Zarar Verir ..

Anız Yakma Nedenleri

 

            Hububat hasat edildikten sonra, tarlada geriye kalan köklü sap veya sürülmemiş tarlaya anız denilmektedir. Hasat sonrası tarlada kalan bitki saplarını bir değeri olmadığı için; böcek ve diğer zararlıları yok etmek, çeşitli hastalıkları önlemek, toprak işlemede kolaylık sağlamak ve anızın çok kolay, çabuk ve masrafsız şekilde yok edilmesini sağlamak gibi gerekçelerle anızları yakmaktadırlar.

            Oysa modern tarım tekniğinde anız yakmak son derece yanlış olup, yakma sonucu meydana gelen zararları telafi etmek mümkün değildir.

 

Anız Yakmanın Çevreye ve Toprağa verdiği Zararlar

 

1-Yangın sonucu çıkan dumanlar havayı killendirmekte, küresel ısınmayı artırmaktadır.

2-Bitkinin büyümesinde büyük önem taşıyan toprağın canlı üst kısmı yani organik maddesi de yanmaktadır.

3-Toprağın erozyona karşı dayanıklılığı azalmaktadır, oysa anız değerli olan toprağı su ve rüzgâr erozyonuna karşı korumaktadır.

4-En fazla toprak kaybı anız yakılan topraklarda meydana gelmektedir, en az toprak kaybının ise hasattan sonra anız yakılmadan gölge tavında sürüm yapılan tarlalarda olmaktadır.

5- Anızı yakılan toprağın su tutma gücü azalmaktadır.

6-Anız yakılması ile Kök Çürüklüğü ve Ekin Kurdu (Zabrusun) yok edilmesi mümkün değildir. Takip eden yıllarda kök çürüklüğü hastalığı artmaktadır.

7-Anız yakma ile toprağın doğal yapısı bozulmakta ve verimliliği düşmektedir.

8-Havayı kirletmekte ve yükselen dumanların özellikle yol kenarlarında görüş mesafesinin engellenmesi sonucu can ve mal kaybına yol açmaktadır.

9-Anız yangınları, orman alanlarına sıçrayarak büyük zararlar verebilir.

10-Anız yangınları sıçradığı doğal mera ve ormanlık arazilerin yüzeyindeki bitki tohumları ve köklerini yakarak büyük kayıplara neden olur.

11-Anız yangınları etkili olduğu arazilerde birçok faydalı fare yiyen yılan, atmaca gibi canlılara, uğur böceği gibi birçok faydalı böceğin zarar görmesine neden olur.

12-Komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, ortamda yaşamını sürdüren yaban hayatına ve özellikle ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 27.05.2013 tarihli duyurusunda;

 

            Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçen yıl yaşanan saman sorununun bu yıl da tekrarlanmaması için anız yakanlara verilen cezaları artırdı. Bakanlık anız yakanlara dekar başına 33,83 lira para cezası,

            Anız yakmanın çevreye verdiği zararları önlemek isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, toprağın korunmasına ve kirliliğin önlenmesine ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Hasat döneminin yaklaşmasıyla birlikte anız yakanlara cezaları artıran Bakanlık, geçen yıl dekar başına uygulanan 31,39 liralık para cezasını, bu yıl 33,83 lira olarak uygulanacaktır.

            Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yayınlanan duyuruya göre; 2013yılı hasat döneminde anız yakanlara dekar başına 33,83 lira para cezası,

            Duyuru da ikinci ürün ekilen yörelerde Valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilecektir.

 

Anız Yakmanın Cezası

 

            Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, anız yakma yasağına uymayanlar hakkında Çevre kanununun 20. Maddesine dayanılarak 2013yılında her bir dekar için 33,83 lira idari para cezası uygulanacaktır. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılacak. 2012 yılında ise dekar başına 31,39 lira idari para cezası uygulanmıştı

            Çiftçilerimiz geçim kaynakları olan topraklarına kendi elleri ile zarar vermemeleri ve kanunlar önünde suçlu duruma düşmemek için “Anızları Yakmamaları” gereklidir.





Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Gündem Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
  • HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
    resim yok
  • KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
    resim yok
  • LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
    resim yok
  • HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
    resim yok
  • Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
    Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  • Arsuz TANITIM (2020)
    resim yok
  1. HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
  2. KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
  3. LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
  4. HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
  5. Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  6. Arsuz TANITIM (2020)
VİDEO GALERİ
YUKARI