Bugun...



Hatay’ı Kömbe Kokusu Sarmaya Başladı ...
Tarih: 12-07-2015 17:38:18 Güncelleme: 12-07-2015 17:47:18 + -


Ramazan Bayramının vazgeçilmez tatları arasında yer alan kömbe yapımına başlanmasıyla Hatay’ın her yanını kömbe kokusu sardı.


 Hatay’ı Kömbe Kokusu Sarmaya Başladı ...

        Ramazan Bayramının vazgeçilmez tatları arasında yer alan kömbe yapımına başlanmasıyla Hatay’ın her yanını kömbe kokusu sardı.

      Bayramda misafirlere ikram edilmek üzere her yıl ramazan ayının ikinci haftasında başlayan ve geleneksel hale gelen kömbe yapımına özellikle iftar sonrasında başlanıyor.

       Ev hanımları iftardan sonra evlerinde hazırladıkları kömbeleri kara fırında pişirmek için uzun kuyruklar dikkat çekiyor.

 

       KÖMBE NASIL YAPILIYOR

      Hatay’da her evde kömbe yapımı farklı karışımlar, yapanın el ayarı ve alışa gelmiş lezzet kıvamına göre hazırlanıyor. Kömbe, un, katıyağ, isteyen süt, kömbe baharatı karılarak hamur haline getirilmesiyle yapılıyor. Daha sonra da kalıplarla şekillendirilerek tepsilere konuluyor. Bu arada hamurun içerisine ceviz, hurma da konularak, üzeri küncülenip, kapıllarda şekillendikten sonra tepsilere yerleştirilerek Kara fırında 220 derece ateşte yaklaşık 20 dakikada pişirilerek hazır hale getiriliyor. 

      Yıllardır evlerinde kömbe yaptıklarını ifade eden ev hanımı Esra Alkaya, hazırlanışı hakkında bilgi verirken hemen herkesin evinde yapıldığını söyledi.

Hhazırlanan kömbenin fırında pişmesini beklerken her yıl yapıldığını tadı ve kokusu ile herkesin severek yediğini ifade ederek “Bu bir gelenek. Her evde mutlaka yapılır. Bayrama bir hafta kala bütün evlerde kömbe yapıldığı için cadde sokaklar kömbe kokar. Bu koku bayrama kadar sürer. Bayramda ise gelen misafire kömbe ikramı da gelenektir.  Herkes gücüne ve çevresine göre yapar. Yani bazıları 3 kğ, bazıları 5, hatta 10 kğ yapanlar olur" dedi. 






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Yaşam Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
  • HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
    resim yok
  • KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
    resim yok
  • LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
    resim yok
  • HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
    resim yok
  • Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
    Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  • Arsuz TANITIM (2020)
    resim yok
  1. HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
  2. KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
  3. LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
  4. HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
  5. Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  6. Arsuz TANITIM (2020)
VİDEO GALERİ
YUKARI