Bugun...



Savaş: Hatay'da 200 bin Suriyeli var
Tarih: 17-12-2014 11:35:18 + -


Savaş: Hatay'da 200 bin Suriyeli var Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay'da 200 bin mülteci bulunduğunu söyledi. Savaş, 16 bininin çadırkentlerde, geri kalan on binlercesinin toplum içerisinde, şehir merkezlerinde, beldelerde ve köylerdeki konutlarda yaşadığını söyledi.


Savaş: Hatay'da 200 bin Suriyeli var

 

 

 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay'da 200 bin mülteci bulunduğunu söyledi. Savaş, 16 bininin çadırkentlerde, geri kalan on binlercesinin toplum içerisinde, şehir merkezlerinde, beldelerde ve köylerdeki konutlarda yaşadığını söyledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Avrupa Akdeniz Bölgesel ve Yerel Yönetimler Asamblesi(ARLEM) 6. Genel Kurul Toplantısı'na katıldı. ARLEM 6. Genel Kurulu'na Başkan Savaş'ın yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediye BaşkanıMenderes Türel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi,  Gaziantep  Büyükşehir  Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi temsilcileri, Mısır,Cezayir, Türkiye, Fas, Suriye, Tunus, Arnavutluk, Bosna Hersek, İsrail, Ürdün, Lübnan,Moritanya, Filistin yetkili makamları, Monaco, Karadağ, Ab ülkelerinden eş-başkanlar, parlamenterler ve delegeler katıldı. Toplantıda, 'Akdeniz'de Göç Yönetimi' başlıklı oturum ile bölgedeki göç sorunu ele alındı.
Oturum açılışında konuşan ARLEM Eş Başkanı Michel Lebrun, Akdeniz'deki siyasi istikrarsızlığın bölgede sürekli olarak bir şiddet yaşanmasına neden olduğunu söyledi. Bazı ülkelerin sığınmacı sorunuyla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Lebrun, ARLEM olarak önümüzdeki dönemdeki yapacakları çalışmalarla bu konuya dikkat çekmek istediklerini, göçün nasıl engelleneceğini görmeye çalışacaklarını anlattı. Eş Başkan Lebrun "Akdeniz'in giderek artan bir mezarlık haline gelmesini istemiyoruz. Akdeniz'i geçerken hayatını kaybeden sığınmacılar olsun istemiyoruz." dedi.
Başkan Savaş ise Antalya'da yapılan ARLEM toplantısının aslında 22 ay önce Hatay'da planlandığını fakat göç konusu nedeniyle güvenlik kaygısı bulunduğundan toplantınınAntalya'ya taşındığını ifade etti.
Ortak strateji oluşturulmalı
Göç konusunda ortak bir strateji oluşturulması gerektiğini vurgulayan Savaş, özellikle göç dalgasının başlangıç günlerinde müthiş bir karışıklık bulunduğunu, kaotik ortamın hızlı şekilde çözülmesi için acil müdahale edecek organize olmuş insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Başkan Savaş, Ortadoğu'da yaşanan yangında son 4 yılın bilançosuna bakıldığındaTürkiye ve Ürdün'ün bu konuda en fazla etkilenen ülkelerin başında geldiğine dikkat çekerken, sadece Türkiye'de 1 milyon 700 bin mülteci bulunduğunu, Hatay'daki mülteci sayısının ise 200 binlerde olduğunu söyledi.
'Hatay'da 200 bin Suriyeli var'

Hatay'daki 200 bin mültecinin yalnızca 16 bininin çadırkentlerde yaşadığının altını çizen Başkan Savaş, geri kalan on binlerce mültecinin toplum içerisinde, şehir merkezlerinde, beldelerde ve köylerdeki konutlarda yaşadığını ifade etti. Savaş, "Söz konusu mültecilere ne kadar yardım yaparsanız yapın, bütün ihtiyaçlarını gidermeniz mümkün değil. Kendi ülkelerini özlemekte ve bulundukları ülkeye adapte olamamaktadırlar." dedi.
Başkan Savaş, konuşmasını, "Onlarca ülkeyi ilgilendiren bu dramatik tabloya Avrupa veAkdeniz ülkeleri hazırlıksız yakalanmıştır. Umudumuz bundan sonraki göç dalgalarına hazır durumda bulunulmasıdır. Sorunlarla karşı karşıya gelen yerel yönetimlerin de kaderiyle karşı karşıya bırakılmaması, yükün paylaşılması önemlidir" diyerek noktaladı.
ARLEM 6. Genel Kurulu sonrası kameraların karşısına geçen Savaş, ARLEM'in Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin yerel ve bölgesel yönetimlerinin toplandığı ve kararlar aldığı bir oluşum olduğunu söyledi. Başkan Savaş, ARLEM'in daha fonksiyonel hale gelmesi veAkdeniz ülkelerinin özellikle göç ve mülteci sorunları karşısında sosyal, ekonomik ve eğitim konularında Ab ülkeleri standartlarına yaklaşması konusunda fikirler üretip kararlar almak üzere toplandıklarını ifade etti.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Hatay Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
  • HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
    resim yok
  • KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
    resim yok
  • LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
    resim yok
  • HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
    resim yok
  • Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
    Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  • Arsuz TANITIM (2020)
    resim yok
  1. HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
  2. KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
  3. LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
  4. HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
  5. Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  6. Arsuz TANITIM (2020)
VİDEO GALERİ
YUKARI