Bugun...



Taciz edilen kadınlar dikkat!
Tarih: 25-11-2014 19:42:32 + -


Takip ve taciz tek bir kere yapılıp biten bir şey değildir. Sürecin ve boyutlarının nereye varacağı belli olmaz. Bu nedenle boşver demeyin. Vazgeçer demeyin.


Taciz edilen kadınlar dikkat!

İlk tepkiniz ne şimdi ne de sonra, hiçbir şekilde herhangi bir temas istemediğinizi kesin bir dille anlatmak olmalı. Ancak bunu,  kaleme aldığınız taahhütlü bir mektup, e-posta ya da avukatınız aracılığla yapmalısınız. Ve bir daha hiçbir tepki vermeyin, yoksa her hareket ve her sözünüzü, sizi rahatsız etmeye devam etmesini istediğiniz şeklinde yorumlar. 

Tacizcinin yaptığı herşeyi, her görüşme isteğini, karşınıza her çıkışını, her telefonu, her e-postayı kaydedin. Gönderdiği mektup, fotoğraf, video ve hediyeyi, ambalaj kağıtları dahil, çıplak elle tutmadan naylon bir poşette muhafaza edin. Size ya da eşyalarınıza verdiği zararları fotoğraflayın. Görgü tanıkları varsa adını adresini not edin. Civarda mobese ya da kapalı devre televizyon kamerası varsa kaydedin. Bütün bunlar tacizi kanıtlamanızı kolaylaştıracaktır. Telefonunuzu doğrudan açmayın. Kendi sesiniz yerine kimliği belli olmayan bir sesin konuştuğu telesekreter kullanın. Telefon numaranızı değiştirmek yerine ikinci bir numara alın ve bunu sadece çok güvendiğiniz tanıdıklarınıza verin. Çöpe atacağınız mektupları ve diğer eşyalarınızı okunamayacak ya da tanınmamayacak hale getirdikten sonra atın. Akraba, arkadaş, komşu ve iş arkadaşınıza durumu anlatın. Böylelikle farkında olmadan sizinle ilgili bilgi sızdırmalarına engel olursunuz.

Sizi kasten, kötü niyetle, sürekli izleyen ve taciz eden biri varsa, korkmalısınız. Çünkü takipçi tacizcilik, masum görünen bir davranış biçiminden vahşi bir cinayete kadar değişen geniş bir yelpazeye sahiptir. Tacizciler genellikle erkek, kurbanlar kadındır ama,  bir erkeğin başka bir erkeği, bir kadının erkeği, ya da bir başka kadını taciz etmesi de mümkündür.

En sık rastlananı eski eşin ilişki bittikten sonra ortaya çıkanıdır. Ama arkadaş, tanıdık, komşu, iş arkadaşı da olabilir. Nedeni ya tek taraflı aşk kuruntusu ya da reddedilmekten dolayı duyulan öfkedir.  Az sayıda tacizci evvelce hiç tanımadığı birini hedefler. Ve yine az sayıda tacizcinin ruh sağlığı bozuktur. Örneğin sizin onu kesinlikle böyle olmadığı halde tutkulu bir aşk ile sevdiğinizi sanır.

Dünyanın ilk stalking yani ısrarlı takip ve taciz yasası on yıl kadar önce Amerika’da, az sonra aktaracağım Rebecca Schaeffer cinayeti sonrasında çıkmıştır. Takip ve taciz Türkiye’de henüz ayrı bir suç davranışı olarak tanımlanmış değil. Eylemin içeriğini oluşturan bazı davranışlar ayrı ayrı maddelerde yer alıyor.

Rebecca Schaeffer henüz 19 yaşında, popüler bir oyuncuydu. Hayranlarından biri Robert Bardo ise 16’sında. Bardo 3 yıl boyunca genç kadını izledi, çalıştığı setlere giderek tehdit etti, sonunda öldürdü. Aslında genç kadın tacizciyi hiç tanımıyordu. Bardo, birbiri ardısıra gönderdiği mektuplardan birine cevap almış, umutlanmıştı. Halbuki cevabı veren Rebecca değildi, hayran mektuplarını yanıtlaması için tuttuğu bir elemandı. Bardo, 1989’da Rebecca’nın son filmini izledi. Bir erkekle yatağa girdiğini gördü. Bir dedektif tuttu. 250 dolar ödeyerek ev adresini öğrendi, ağabeyinin tabancasını bir kesekağıdının içine koydu ve kapısının zilini çaldı. Ertesi gün şehirlerarası bir yolda, trafiği tehlikeye sokacak biçimde araç kullandığı için yakalandı, önce idama mahkum edildi, daha sonra cezası, koşullu salıverilme hakkı olmaksızın ömür boyu hapse çevrildi.  Bardo, yazdığı mektuplardan birine cevap almamış olsaydı, Rebecca Schaeffer bugün hayatta olabilirdi.

Sizde mağduriyet korkusu yaratmak istemem ama, günümüz tacizcileri teknolojinin her türlü imkanından yararlanabiliyor. GPS’li cep telefonunuz aracılığıyla hareketlerinizi izleyebilir, bilgisayarınıza uzaktan yerleştirdiği küçük bir yazılımla her bilginize ulaşabilir, evinize gizli kamera yerleştirebilir. Eğer biri sizi taciz ediyorsa, sakın kendinizi suçlamayın, bu durumun ortaya çıkmasında sizin hiç bir dahliniz yok. Ancak aklınızda tutmanız gereken çok önemli bir noktayı tekrarlamak istiyorum: Sizi ısrarla arayan bilmediğiniz bir telefon numarasına hiç bir yolla kimsiniz diye dahi sormayın.

Prof.Dr. Sevil Atasoy / Yeraltındaki Melekler Yerüstündeki Şeytanlar kitabından ... 






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Yaşam Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
  • HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
    resim yok
  • KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
    resim yok
  • LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
    resim yok
  • HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
    resim yok
  • Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
    Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  • Arsuz TANITIM (2020)
    resim yok
  1. HADO'nun ilk seferi Haziran'da KKTC'ye...
  2. KADIN İSTASYONU’ ADLI OYUN ARSUZ'DA SAHNELENDİ
  3. LÜTFÜ SAVAŞ ARSUZ’DAKİ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
  4. HATAY BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TOPLANDI -
  5. Arsuz 2020 Yazından Bir Kesit
  6. Arsuz TANITIM (2020)
VİDEO GALERİ
YUKARI