Hatay Valiliği ve Hatay Eğitim, Kültür, Tanıtım ve Dayanışma Derneği (HATAYDER) iş birliğiyle düzenlenen "6. Hatay Günleri" başladı.
YAYMAN: HATAY'IN DÜNYADA İKİNCİ BİR ÖRNEĞİ YOK
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Yenikapı Miting Alanı'ndaki açılış töreninde, Hatay'ın dillerin, dinlerin, medeniyetlerin birleştiği, insana değer veren hoşgörü ve kardeşliğin kenti olduğunu söyledi.
Hatay'da her inançtan insanın barış içinde yaşadığını aktaran Yayman, "Arap, Türk, Kürt, Alevi, Hıristiyan, Müslüman, birçok dinden ve inançtan insan sorunsuz şekilde, kardeşçe uzun yıllardır yaşıyor. Bunun dünyada ikinci bir örneği yok. Hatay'ın bu özelliği dünyada yaşanan teröre karşı verilen bir barış, kardeşlik mesajıdır. Hatay'dan yükselen bu kardeşlik, hoşgörü modelini büyütüp, hem tüm Türkiye'ye hem de dünyaya bunu ulaştırmamız lazım." dedi.
SÖZ KONUSU HATAY İSE GERİSİ TEFERRUATTIR
Yayman, Türkiye'nin PKK, DHKP/C, FETÖ ve benzeri terör örgütleriyle mücadele ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti: "15 Temmuz Türkiye için çok önemli bir tarih. 15 Temmuz, inşallah Türkiye'nin bir küresel güç olma tarihinin başlangıcı olacaktır. Hepimiz bir olacağız. Söz konusu Hatay ise gerisi teferruattır. Hataylılar, birlik içerisinde olmaya devam edecektir. Hatay’a hizmet ve minnet borcumuz var. 15 Temmuz, vatanı için, özgürlüğü için, Türkiye için Türk Milleti’nin destan yazdığı gündür. Yenikapı'da verilen birlik, beraberlik, kardeşlik ruhuyla olacak bu. O ruhu, birlikteliği korumamız lazım. Çünkü Türkiye'de darbeler olduğunda ancak siyasiler davalarda, cezaevlerine götürülürken birlikte fotoğraf veriyorlardı. Ancak ilk kez iktidar, muhalefet, darbeye, darbecilere karşı amasız, fakatsız bir araya geldi ve Yenikapı'da birliğimizin tesisi için çok önemli adım atıldı."
KÖKSAL: HATAY'IN DEĞERLERİNİ TÜM DÜNYAYA TANITMALIYIZ
Hatay Vali Yardımcısı Volkan Köksal da Hatay'ın değerlerinin tüm Türkiye ve dünyaya yayılması için çalıştıklarını söyledi.
Hatay'ın tarih boyunca önemli bir şehir olduğunu ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını anlatan Köksal, "Farklı kültürleri aynı anda, kardeşçe yaşatan bir şehir. Bu özelliği bugün de devam ediyor. Hoşgörü, barış ve kardeşliğin şehri olan bu kentte, farklı inanç ve kültürden insanların yaşadığı bir kültür mozaiği bulunmaktadır. Etkinliklerle hem Hataylı hemşerilerimize hasret gidermeyi hem de İstanbullulara kentimizi tanıtmayı amaçlıyoruz. Burada küçük bir Hatay oluşturmak istiyoruz." diye konuştu.
SAVAŞ: GURME TURİZMİNİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise Hatay'ın geleneksel mutfağının dünyada da popüler olması için gerekli çalışmaları yaptıklarını dile getirdi.
Bu çalışmaların ülke sınırları dışında da devam edeceğini aktaran Savaş, "Hatay'ın yerel lezzetlerini dünya markası yapmak bölgeye dönük gurme turizminin önünü daha da açacaktır. Hatay'ın dünyanın en iyi mutfaklarından biri olarak tanıtılması için unutulmaya yüzen tutan yerel lezzetleri, uluslararası bir lansman ile tanıtacağız. Marka olmaya aday lezzetler için ayrıca özel atölyeler kuracağız." ifadelerini kullandı.
HATAY’IN 77’MCİ YILINA ÖZEL 77 METRE KÜNEFE YAPILDI
5-9 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da bu yıl altıncısı gerçekleştirilen 6. Geleneksel Hatay Günleri Fuarı kapsamında Hatay’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 77’nci yılı nedeniyle Bakırköy Meydanı’nda 77 metrelik künefe tanıtımı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen künefe tanıtımı başta davetliler olmak üzere vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı. İlyas BAYRAKTAR